Robomow guiden – Välj rätt gräsklippare!

Robomow

Robomow guiden

Innan du köper en robotgräsklippare uppstår alltid frågan om vilken modell som är bäst lämpad för din egen trädgård. Den nya trädgårdshjälpen bör minska ansträngningen för gräsmatta till ett maximalt, leverera perfekta klippresultat och bör störa så lite som möjligt medan du kopplar av i din trädgård. För att säkerställa att allt detta uppnås är det först bra att ta en titt på din egen gräsmatta.

Allt beror på din gräsyta

Det första du ska titta på när du jämför olika robotgräsklippare är ytan. Trots allt kan roboten bara klippa ett helt område om det är konstruerat för det i första hand. Försiktighet rekommenderas här med tillverkarens specifikation av maximal yta. Detta anger bara vilket område en robotgräsklippare kommer att klippa under riktigt perfekta förhållanden. I verkligheten kan dock följande faktorer minska detta med upp till 30%:

Faktorer som kan minska maximal klippyta:
 • Backar
 • Hinder som ska undvikas
 • Väderförhållanden (regnsensorer)
 • Varierande klipptider
 • Gräsmattyp
 • Trädgårdens layout
RÄKNA PÅ DIN YTA – OCH VÄLJ RÄTT ROBOT

Den maximala teoretiska klipptiden skulle egentligen kunna vara dygnet runt. I vardagen kommer knappast någon vilja ha Roboten aktiv dygnet runt. Mer troligt är att man vill schemalägga klippning morgon, dag och eventuellt sen kväll. Så man kan avnjuta sin trädgård efter jobbet. Man vill också med tanke på smådjur undvika att ha roboten på under natten. Dessa faktorer ger en uppskattning kring möjlig klipptid på en vecka.

Exempel: 8 timmar per dag, från 08.00 till 17.00 blir 40 timmar per vecka. (mån-fre)

RÄKNEEXEMPEL
 1. Rekommenderad storlek på gräsmatta i m² = gräsmatta i m² / önskad klipptid i timmar x Aktiv drifttid för arean i timmar enligt tillverkaren. (Tid robot arbetar/laddar)
 2. Exempel: Du skulle vilja ha en trädgård på 1 000 m² klippt max 40 timmar per vecka. Tillverkaren anger en aktiv drifttid på 120 timmar för sina modeller för att uppnå ytprestanda: 1 000 m² / 40 timmar x 120 timmar = 3 000 m².
 3. Du behöver en robotgräsklippare med en maximal yteffektivitet på 3000 m² för din trädgård.
Aspekter att tänka på
 • Köper du en enklare modell, som precis klarar, eller inte klarar area-kraven riskerar du att Roboten behöver klippa längre tid och därmed störa din fritid för att slutföra sin uppgift.
 • En annan konsekvens av att inhandla en modell som är på gränsen av att klara era ytkrav är att batteriet är gjort för att klara mindre ytor. Detta resulterar i att roboten kan tappa anslutning till mottagaren, eller att mycket effektivitet förloras på att roboten måste tillbaka och laddas och passera långa sträckor till laddningsstationen varje gång. En stor gräsmatta behöver en robot med stark signal och ett batteri som gör att den kan vara ute och jobba långa perioder utan avbrott.
 • Du tjänar på att räkna ut din gräsmattas m² korrekt. Se guide här!
 • Har du en ojämn terräng med kullar och många hinder rekommenderar vi att du tar bort 20-30% från robotens maximala klippyta. Då terrängen kommer sänka robotens effektivitet.
Robomow RT – Vår minsta modell

Yta: 0-700 m²

Robomow RT700 är den perfekta klipparen för underhåll av gräsmattor med 0-700 m2 storlek. Komplett med basstation är den här smarta lilla maskinen effektiv, ekologisk och oerhört sparsam. Med Robomow RT, som är utrustad med alla tekniska fördelar och funktioner som finns tillgängliga för den lilla trädgården, kommer din gräsmatta aldrig att se bättre ut.

Typkund: Du har en 150 m² gräsmatta / 20 timmar önskad klipptid x (ex. 08.00-12.00 mån-fre) x 60 timmar Aktiv drifttid.

Du behöver en robotgräsklippare med en maximal yteffektivitet på 450 m² för din trädgård. Därmed passar en Robomow RT i detta scenario.

Andra aspekter som kan göra att man trots det väljer en RK eller RT är att dessa Robotar klipper 20-30% snabbare och gör en lite finare finish som minskar ditt efterarbete.

Länk till produkten

Robomow RK (Bästsäljare + bäst i test 2021)

0-2000 m²

Om din trädgård är i storleken 0-2000 m2 är detta gräsklipparen för dig! Snygg, strömlinjeformad och med en basstation som kan döljas från insyn för ett mer estetiskt tilltalande utseende och känsla är Robomow RK diskret, kompakt och utomordentligt exakt. För ökad bekvämlighet och som en extra fjärrkontroll, kan du även ställa in när och hur ofta du klipper från din egen Smartphone!

Typkund: Du har en 300 m² gräsmatta / 40 timmar önskad klipptid x (ex. 08.00-17.00 mån-fre) x 120 timmar Aktiv drifttid.

Du behöver en robotgräsklippare med en maximal yteffektivitet på 900 m² för din trädgård. Därmed passar en Robomow RK i detta scenario.

Länk till produkten

Robomow RS – Högst prestanda!

0-5000 m²

När det gäller storskaliga gräsmattor på 0-5000 m2 är Robomow RS den perfekta modellen för din trädgård. Stoltserande med överlägsna funktioner och specifikationer utöver det vanliga innebär det att den kraftfulla maskinen är fullt utrustad med allt som krävs för att skapa och underhålla en prickfri gräsmatta.

Typkund: Du har en 1000 m² gräsmatta / 40 timmar önskad klipptid x (ex. 08.00-17.00 mån-fre) x 120 timmar Aktiv drifttid.

Du behöver en robotgräsklippare med en maximal yteffektivitet på 3000 m² för din trädgård. Därmed passar en Robomow RS i detta scenario.

Länk till produkten